Döner Kapı Sistemleri
Döner kapılar, büyük binalarda basıncı dengeleme yoluyla ısıdan tasarruf etmek için, Amerikalı Theophilus Von KANNEL (1841-1919) tarafından (1888 yılında patentli) icat edilmiştir.. Büyük binalarda kışın sıcak havanın, yazın da klimalarla elde edilmiş soğuk havanın dışarı kaçmasını büyük ölçüde engelleyen bir buluştur döner kapılar. Ayrıca güvenlik seviyesini de artıran bir sistemdir.
Döner kapılar çalışma sistemine göre manuel, yarı otomatik ve otomatik olmak üzere üç çeşit, üzerinde bulundurduğu panel sayısına göre de iki, üç veya dört kollu olarak yine üç çeşittir.
Manuel döner kapı sistemleri:
Herhangi bir otomasyon içermeyen insan eliyle itme şeklinde bir milin etrafındaki panellere döndürme hareketi kazandırılarak geçişi sağlayan kapılar manüel döner kapı sistemleri olarak adlandırılmaktadır. Elektrik kesintisi gibi durumlardan etkilenmeyen sürekli kullanılabilen avantaja sahiptir. Kullanma zorluğu ve kontrolsüz güç uygulanması durumunda sıkışmalara neden olabilmesi dezavantajıdır. Otomasyon için gerekli altyapıya sahip olduklarından kolayca otomatik hale çevrilebilirler. Bakımları düzenli yapıldığında uzun süre kullanılabilirler.
Otomatik ve yarı otomatik döner kapı sistemleri:
Döner kapı sistemlerinden küçük bir dokunuş ya da itme hareketiyle çalışmaya başlayan kapılar yarı otomatik, radar ya da sensörler yardımı ile hiçbir temasa ihtiyaç olmaksızın geçişe izin veren kapılar da otomatik döner kapı olarak adlandırılmaktadırlar. Yarı otomatik kapılar trafiğin pek yoğun olmadığı binalarda tercih edilirken otomatik kapılar yüksek giriş çıkış yoğunluğunun olduğu binalarda trafiği rahatlatmak için tercih edilirler. Otomatik kapı sistemlerinde girişlere ve çıkışlara sensörler, radarlar yerleştirilir. Bu radarların algılayıcı açıları ihtiyaca göre ayarlanabilir. Alıcılar yaklaşan insanları algılayıp dönmeyi sağlayan motora iletir. Bu sayede önceden ayarlanmış dönme hızıyla kapı dönmeye başlar ve geçiş güvenli biçimde sağlanır. Güvenlik, akıllı sistemlerle, dikey ve yatay sıkışma sensörleriyle donatılarak üst seviyeye taşınır. Elektrik kesilmelerinde ve panik durumunda açılabilen kanatlar, engelliler için yarı hız seçeneği, itmelere karşı durmayı engelleyen özellikler mevcuttur.
Fonksiyonellik ve estetiğin yanında iklim kontrolünü sağlayan, hijyen bakımından birçok bulaşıcı hastalığa karşı tedbir olarak da önemli katkılar sunan döner kapı sistemleri, günümüzde AVM, holding, hastane gibi büyük binalarda mimari estetiğin tamamlayıcısı, kurumun prestiji olarak çokça kullanılmaktadır.